Kísérletezés önfenntartással, avagy kiskakas a szemétdombon.

2012. február 17., péntek

Sparhelt tisztítása

A sparhelt teteje vasból készül, ami hajlamos a rozsdásodásra. A főzés során ráég a lecseppent étel, a pirítós készítése közben ráragad a kenyér... :) Éppen ezért rendszeresen kell tisztítani.

Szükség van egy drótkefére, vasporra, kis edényre és egy rongyra. A hideg sparhelt tetejét addig dörzsöljük a drótkefével, amíg sima és foltmentes lesz. Ezután a vasport feloldjuk nagyon kevés vízben és egyenletes, körkörös mozdulatokkal vékonyan felvisszük a felületre.





Hagyjuk száradni, majd begyújtunk.

A vékonyan szót azért emeltem ki, mert mi először kicsit többet raktunk rá, és a felesleg könnyen lejön. Nem kellemes, ha véletlen belekerül az ételbe vagy az italba, ami "jó ropogós" lesz a vasportól. :D

Ezen kívül időnkét ki kell tisztítani a füstcsövet is, attól függően mennyit hasznáják és milyen tüzelőanyag kerül bele. Ilyenkor le kell szedni a csövet, az udvaron kikotorni belőle a kormot, majd nagy odafigyeléssel visszatenni a helyére. Ha nincs kéményseprő kefe, akkor egy seprűnyélre tekert rongy is megteszi. ;)

9 megjegyzés:

  1. No! Erre be is ugrott Nagyanyám emléke, aki gyerekkoromban ugyancsak rendszeresen sikálta a sparheltjét! Mondjuk máig nem tudom miért kell a vaspor, ezen kis írásodig eszembe sem jutott! Kérek felvilágosítást! Meg hogy honnan szerzed be! A nélkül nem működik?

    VálaszTörlés
  2. Hahó! A vaspor azért kell, mert megakadályozza a rozsdásodást, ha nem használod, akkor hamarabb megy tönkre. Általában vasedény boltban, gazdaboltokban lehet kapni, egy kis zacskó kb. 200 Ft-ba kerül. Ez két alkalomra elég és havonta kell ismételni a műveletet.

    VálaszTörlés
  3. :) még én is kezdő sparhelt használó vagyok, jól jönnek a tanácsok. A rozsda már nekünk is megjelent, köszi a vasporos tippet! Mellesleg megosztanék egy tapasztalatot. Először sütöttem benne süteményt, az ajtaja felé lévő rész nyers maradt, a belső része megégett!!!!Szóval figyelem kedves kezdő sparheltes asszonytársaim, ez nem villanysütő, forgatni kell a sütit :) (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! A főzésről majd lesz egy külön poszt. Én úgy szoktam, hogy nagyon előmelegítem a sütőt, (akár több órát is) és akkor nem nagyon nagy a különbség. Csak a sütés végén kell megfordítani, hogy egyenletes színe legyen. ;)

      Törlés
  4. Merre vagy, aggódom,kérlek írj!
    Liza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Liza!

      Azt hiszem, összekeverhetsz valakivel, mert biztos vagyok benne, hogy mi nem ismerjük egymást... Nem tudom, hogy hova tűntem volna, de biztosíthatlak, hogy megvagyok. ;)

      Minden jót: Pünkösdi Királylány

      Törlés
  5. Hol lehet venni vasport Budapesten?"

    VálaszTörlés
  6. Azt nem tudom, de pl. innen rendelhetsz: https://royal-plaza.hu/KALYHAFENYPOR-30-GR?utm_source=olcsobbat&utm_medium=shopping&utm_campaign=olcsobbat_shopping_royal_mobil_hu&gclid=Cj0KCQjwraqHBhDsARIsAKuGZeHDeeCn0Z30t3Lw0n1CEYP5ZaEXqhBhG2a2Hq2Y7pkEI8zBj5_NOyMaAsxfEALw_wcB

    VálaszTörlés